Jabuke sorte Ajdared spadaju u jedne od najrasprostranjenijih sorti u našim krajevima. Karakteriše ih krupan plod žućkasto-zelene boje, umereno ili potpuno prekriven crvenilom. Spadaju u zimske sorte i u našim krajevima se najčešće beru u drugoj polovini septembra. Meso ploda je sočno, bele je boje, nežne teksture i slatko-kiselkastog je ukusa. Izuzetno su cenjene među voćarima zbog svoje visoke produktovnosti i sposobnosti dugog skladištenja.
Preporučuju se za jelo u svežem stanju, a takodje se mogu koristiti i za pripremu voćnih salata, kuvanje i pripremanje hrane.
Ajdared se kao nova sorta pojavila 1942. godine u američkoj državi Ajdaho i nastala je ukrštanjem sorti Jonatan i Vagner.
Osnovne karakteristike:
Karakteristike ploda: Krupan (180-250g), okruglastog oblika, žućkasto-zelene boje, umereno ili potpuno prekriven crvenilom.
Vreme sazrevanja: Druga polovina septembra.
Vreme čuvanja: Od septembra do maja.