Tamo gde jabuke vole da rastu
Najlepši plodovi jabuka, uzgajani sa ljubavlju u našim voćnjacima
Jabuka sorte Ajdared

Jabuke sorte Ajdared spadaju u jedne od najrasprostranjenijih sorti u našim krajevima. Karakteriše ih krupan plod žućkasto-zelene boje, umereno ili potpuno prekriven crvenilom. Spadaju u zimske sorte i u našim krajevima se najčešće beru u drugoj polovini septembra. Meso ploda je sočno, bele je boje, nežne teksture i slatko-kiselkastog je ukusa. Izuzetno su cenjene među voćarima zbog svoje visoke produktovnosti i sposobnosti dugog skladištenja.

 

Preporučuju se za jelo u svežem stanju, a takodje se mogu koristiti i za pripremu voćnih salata, kuvanje i pripremanje hrane.

 

Ajdared se kao nova sorta pojavila 1942. godine u američkoj državi Ajdaho i nastala je ukrštanjem sorti Jonatan i Vagner.

 

Osnovne karakteristike:

 

Karakteristike ploda: Krupan (180-250g), okruglastog oblika, žućkasto-zelene boje, umereno ili potpuno prekriven crvenilom.

 

Vreme sazrevanja: Druga polovina septembra.

 

Vreme čuvanja: Od septembra do  maja.